Nog geen inlogcode?

Vraag deze aan door een mail te sturen naar info@hamifleurs.nl

De roos staat in Januari op de Bloemenagenda

De roos staat in Januari op de Bloemenagenda

2-01-2020

Frêle bloemen, ranke stelen en een romantische reputatie: de roos staat deze maand op de Bloemenagenda. Als het symbool van de liefde is de roos de meest geproduceerde en geliefde snijbloem ter wereld. Een snijbloem waarvan bovendien ieder jaar weer nieuwe variëteiten op de markt komen.

Herkomst
Oorspronkelijk komt de roos uit de gematigde streken van landen op het noordelijk halfrond, maar dat is inmiddels veranderd. Sinds een paar jaar worden rozen ook volop geproduceerd in Ecuador en in Afrikaanse landen zoals Kenia of Ethiopië, soms zelf op hoogten van 2.000 – 3.000 meter.

Keuze assortiment
Met een aanbod van 600 variëteiten valt er in het rozenassortiment genoeg te kiezen, en jaarlijks komen er nieuwe introducties bij. Er zijn grootbloemige, kleinbloemige of trosrozen in alle kleuren van de regenboog. Traditioneel zijn rood en wit de belangrijkste kleuren, maar kijk niet op van bruin, peach, dieppaars, tweekleurige of zelfs met kleur behandelde rozen. Ook zien we bloemvormen met groene harten, sterk geurende rozen of op pioenroos lijkende rozen.

Waar let u op bij de inkoop van rozen?

 • Lengte en dikte van de steel, knophoogte en –breedte en het aantal bloemblaadjes moeten in verhouding zijn.
 • Het blad moet fris en stevig zijn, de aanwezigheid van doorns hangt af van de cultivar, van veel doornen tot vrijwel doornloos.
 • Wanneer rozen te onrijp zijn geoogst, hebben de bloemblaadjes te weinig energie om de bloem open te laten komen. Dit is per cultivar verschillend. Koop dus in tijdens het juiste rijpheidstadium om de consument een roos te bieden die volledig open gaat.
 • Productieomstandigheden, koelketen en transport vanuit het land van herkomst bepalen voor een groot deel de kwaliteit van rozen.
 • Bij de inkoop is het belangrijk dat de roos vrij is van ziekten en plagen als echte meeldauw of Botrytis, een schimmel die de kwaliteit vermindert.

Verzorgingstips voor professionals

 • Gebruik schone containers met schoon leidingwater. Voeg de juiste concentratie snijbloemenvoeding voor rozen aan het water toe.
 • Haal bladeren die onder water staan weg in verband met bacteriegroei. Laat de doorns wel zitten: wondjes aan de steel stimuleren ook bacteriegroei.
 • Snij of knip met een schoon en scherp mes of snoeischaar, ongeveer 3 tot 5 centimeter van de steel. Zet de rozen daarna direct in de vaas of emmer.
 • Controleer het waterniveau regelmatig en vul het waar nodig bij. Houd de rozen uit de buurt van de verwarming en zon.
 • Maak rozenbloemen nooit nat met een watersproeier, dit werkt Botrytis in de hand. Rozen kunnen eventueel bewaard worden in de koelcel bij 2-4° C. Let er dan wel op dat de bloemen niet vochtig worden.
 • Voor bruids- en rouwbloemwerk is het belangrijk rozen een nacht goed voor te wateren en de juiste rijpheid te gebruiken. Ook kunt u het bloemwerk bespuiten met een middel dat de verdamping beperkt. 
 • Geef altijd verzorgingstips mee aan de consument, natuurlijk met bloemenvoeding.

Presentatietips voor professionals
Rozen combineren in januari prachtig met andere winterbloemen zoals tulpen of ranonkels. Bloemsoorten in zoveel kleuren dat u daarmee de meest uitbundige boeketten creëert. De roos schittert ook in een ontspannen ogend plukboeket met trekheesters, bolbloemen of exotische snijbloemen.


« Terug naar het overzicht