Nog geen inlogcode?

Vraag deze aan door een mail te sturen naar info@hamifleurs.nl

Grower of the week: Zentoo Chrysanthemums

Grower of the week: Zentoo Chrysanthemums

6-02-2020

Op 29 januari hebben wij een bezoek gebracht aan kwekerij Leen Middelburg Chrysanten (LMC), onderdeel van coöperatie Zentoo Chrysanten. Hier werden wij ontvangen door Sander Middelburg en Edwin Akerboom, die ons een rondleiding door de kwekerij hebben gegeven. LMC is een echt familiebedrijf. Leen nam in 1972 de tomatenkwekerij over van zijn vader. Na een jaar werd de kwekerij omgebouwd tot een Chrysantenkwekerij. Inmiddels zit de 3e generatie in het bedrijf en beschikt het bedrijf over 3 kassen met een totale oppervlakte vak 11 hectare. 

Zentoo is hét kwaliteitsmerk voor unieke chrysanten. Zentoo biedt een breed scala aan variëteiten die stuk voor stuk garant staan voor de mooiste creaties. LMC is één van de initiatiefnemers van dit samenwerkingsverband. Het bedrijf teelt verschillende soorten verdeeld over de locaties in het Westland en Brabant waaronder de tros chrysanten; Haydar, Kennedy, Code Green, Copa, Softone en Fianna. 

De chrysanten stekjes worden door verschillende veredelaars in Nederland geproduceerd en daarnaast ook uit Afrika geïmporteerd. Zodra een gedeelte van de kas is geoogst staan er meestal binnen een dag weer nieuwe stekken in de grond. In de kas wordt er gezorgd voor het juiste klimaat (de herfst), zodat de Chrysanten optimaal jaarrond kunnen groeien. Wanneer de stelen voldoende zijn gegroeid wordt de hoofdknop met de hand verwijderd, om meer energie te geven aan de overige knoppen. 

Een speciale machine knipt de chrysanten onderaan de steel af waardoor de medewerkers de chrysanten makkelijker kunnen oogsten. De chrysanten worden op een lopende band neergelegd die ondergronds naar de schuur loopt. Hierdoor is de tijd tussen oogsten en verpakken minimaal. In de schuur worden de chrysanten gewogen, geknipt en gehoest door een geautomatiseerd systeem. 

  

« Terug naar het overzicht